Kerekes Pince, Gyöngyöstarján
Kerekes Pince - Gyöngyöstarján
Kerekes Tamás
Már gyermekkoromban kapcsolatba kerültem a szőlővel, amely azóta is nélkülözhetetlen részét képezi életemnek. Eleinte csak követtem szüleimet, nagyszüleimet a szőlőkbe, majd egyre több munkafolyamatba bevontak engem is. A legizgalmasabb az volt, amikor édesapám és a bátyám metszeni tanítottak. Éveken keresztül figyeltem és tanultam minden egyes fázist, amelyek az évszakok folyamán a szőlőműveléshez kapcsolódtak. Habár mindig is szerettem a munkát a szőlőben és a pincében gépészmérnöki pályát választottam. Már az egyetem alatt egyre jobban kezdett érdekelni komolyabban a borok világa és úgy éreztem hiányzik az, ami annak idején tudtom nélkül a részemmé vált. Ráébredtem, hogy a sokszínű mátrai borvidék rendkívüli lehetőségeket rejt és ezeket adottságokat jól használva világszínvonalú, magas minőségű borok készítésére alkalmas területekkel rendelkezik. Úgy gondolom, hogy a megfelelő talaj- mikroklíma-szőlőfajta megválasztásával különleges borok kerülhetnek a palackba. Ez egy élethosszig tartó tanulási lehetőség, amely számomra egyben az önmegvalósítás is. Értéket teremteni a legnagyobb élmény, de egyben felelősségteljes feladat is. Életcélomnak tekintem, hogy alázatos munkával és kitartással magas beltartalmú, minőségi borokat készítsek, amelyek tükrözik a termőhely és a szőlőfajta együttes jellegzetességeit.
A szőlőnövény semmihez sem fogható. Minden tőke más és más, minden egyes szőlőszem egyedi szérumot tartalmaz, ami megfelelő gondoskodás által olyan különleges itallá alakul, amely minden mástól komplexebb módon tükrözi a táj, az évjárat, a föld és a szorgos kezek jegyeit..
Családunk generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, melyek lépései apáról fiúra szállnak. Többnyire fehér szőlőfajtákkal foglalkozunk: zöld veltelini, rizlingszilváni, hárslevelű, rajnai rizling, sárgamuskotály, azonban területeink között megtalálható a mátrai klimatikus viszonyokat kedvelő kékfrankos is. A területeket 2015 tavaszi telepítésekkel bővítettük két vörös (pinot noir, syrah) valamint 3 fehér szőlőfajtával (chardonnay, pinot blanc, olaszrizling).
Palackos tételekkel a 2011-es évjárattal jelentkeztünk először, ekkor egy fehér házasításunk és zöld veltelini került palackozásra. Boraink egy, az 1770-es évek végén épült homokkő pincében készülnek és érlelődnek, mely egész évben állandó 12-14 C fok hőmérsékletet biztosít. A borok erjesztése és érlelése rozsdamentes acéltartályokban és/vagy fahordókban történik, a fermentáció minden esetben spontán, vadélesztők által megy végbe, amellyel tükrözni kívánjuk az évjáratot, a mikroklímát valamint a terület sajátosságait. A borok készítésekor szem előtt tartjuk a természetességet, törekszünk a terroir bemutatására és valljuk, hogy a bor a szőlőben születik. Ennek megfelelően kerüljük a gyomirtó szerek használatát. Szőlőterületeink művelés módja középmagas ernyő valamint középmagas guyot. Tőketerheléseket tekintve 1-1,8kg az általánosan alkalmazott, amit a szőlőfajta és a belőle készülő bor típus függvényében választunk meg.
Az ültetvényeink és a pince Gyöngyöstarjánban találhatók. A Mátra lábánál fekvő falut körülölelő szőlőültetvények közül négy dűlőben, összesen jelenleg 4,4 hektáron gazdálkodunk. Birtokszerkezet: - Barnatanya: 2,4 ha, Sárgamuskotály, Hárslevelű, Rajnai Rizling, Pinot Blanc, Olaszrizling, Chardonnay Kitettség: Dél-Nyugat Talaj: barna erdőtalaj, morzsalékos andezittufa, andezittufa - Rétföld : 0,3 ha, Zöld Veltelini Kitettség: Dél Talaj: barna erdőtalaj. - Lógi: 1,2 ha, Rizlingszilváni, Pinot Noir, Syrah Kitettség: Dél-Nyugat Talaj: agyagbemosódásos barna erdőtalaj, morzsalékos andezittufa - Csipkés :0,5 ha, Kékfrankos Kitettség: Észak-Kelet. Talaj: barna erdőtalaj keveredve gejzír működés során keletkezett kőzet (gejzír kúp)
Boraink
Parádés Zöld veltelini és rizlingszilváni házasítása. Két dűlő eltérő érési időpontú szőlőterméséből készül, amelyet az érlelési folyamat során részben fahordóban részben acéltartályban finomseprőn pihentetünk. A rizlingszilváni trópusi gyümölcsös, mézes jegyeit a zöld veltelini savcentrikussága tesz kerek egésszé.
Hárslevelű arnatanya-dűlő termése. Az andezittufás talajnak köszönhetően magas bel- és cukortartalom mellett is vibráló savassá jellemzi az innen készült hárslevelűket. Az erjesztés és az érlelés során 500 literes tölgyfahordót és acéltartályt használunk az adott évjáratnak megfelelő arányban. A hárslevelűre jellemző mézes, virágos jegyek mellett kortyvégi sós mineralitás teszi borunkat különlegessé.
Rajnai rizling: Barnatanya-dűlő termése. „A Rizling”. Németország és Elzász zászlós fajtája a Kerekes pince szortimentjében is megtalálható, amely egy nagy álom megvalósulása. Az andezit adta mineralitás megfelelő savgerincet és szikrázó gyümölcsösséget biztosít a rajnai rizlingnek. A borkészítés folyamán nem ennél a tételnél nem alkalmazunk fahordót, hogy a szőlő gyümölcsössége a lehető legerőteljesebben dominálhasson a borban.
Kékfrankos: Az általában megszokott kékfrankos stílushoz képest a Csipkés-dűlőből származó borok törékenyebbek és feszesebbek. Az északi kitettség és az ásványokban gazdag területből adódóan sav- és gyümölcshangsúlyos borok stílusban közelebb állnak egy pinot noir-hoz. Az érlelési idő során 225 literes használt kisfahordókat alkalmazunk, amelyekben az almasavbomlás is spontán megy végbe. Könnyed elegancia, fűszerek és pirosbogyós gyümölcsösség teszi emlékezetes élménnyé.
Ötszáz: Az alap kékfrankosunkhoz képest az Ötszáz-at az teszi különlegessé, hogy egy mindössze 500 tőkét számláló Ausztriából származó kékfrankos klón termése, A kézi csömöszöléses lassú erjesztést követően ötszáz literes hordóba kerül, amelyben minimum 14 hónapot tölt. Ezt követi egy 12 hónapos palackos érlelés. Aromatikáját tekintve a gazdag pirosbogyós gyümölcsösség mellett intenzív földes aromák is megjelennek, amelyet a termőhelyi adottságok által biztosított kerek savak tartanak hosszan élvezhetővé. Syrah, Chardonnay, Pinot noir, Barnatanya Cuvée 2019 Q3-tól kerül forgalomba.