Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Laposa Pince, Badacsony

 

Pincészetünkben alapvetően fehérborokat készítünk. A Badacsonyi-borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgozunk. Évente körülbelül 500 000 palack bort készítünk, főbb fajtáink az Olaszrizling, a Rajnai rizling, a Szürkebarát, a Kéknyelű, a Furmint és a Juhfark. Vannak hosszan érlelt, hordós, dűlőválogatott tételeink, és vannak friss, reduktív boraink is, minden alkalomra találsz megfelelő kíséretet.

Borainkban – amelyeknek intenzitását és tisztaságát korszerű technológiák alkalmazása adja – igyekszünk megmutatni a bazalthegyek minden szépségét. Alaptételeink (Friss, Illatos és Rosé) gyümölcsösebbek, könnyedebbek, míg komolyabb borainknál hangsúlyosabban van jelen a termőhelyre jellemző ásványosság, amely minden esetben eleganciával párosul.

A borkészítésnél a könnyedségbe zárt komplexitásra törekszünk: a borokban legyen benne minden íz, legyenek jó ivásúak, mutassák meg a termőhely és a fajta jellegzetességeit– vigyázunk azonban arra, hogy ne legyenek hivalkodók és túlzók.

 

 

 

Minden 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken – egészen pontosan egy vonaton, amelyen a szüleink találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben megtörtént a házasságkötés is, a Hableány épületében, mely ma birtokunk központja. Így egyesült hát a budapesti „kádár” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család. Szüleink nászajándékba egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken, ahol később egyre több és több időt töltöttünk mindannyian.

 

 

 

A borászat már a ’90-es évek elejétől bővülni kezdett. Édesapánk remek érzékkel választotta ki a legjobb területeket a Badacsonyi borvidéken, így Badacsonyban, a Csobáncon és a Köves-hegyen vannak a legnagyobb parcelláink. A mai napig az akkor vásárolt területek adják a Laposa Birtok gerincét, amely mára 30 hektárosra nőtt.

 

 

 

A család az utóbbi 10 évben végleg Budapestről Badacsonyba költözött. Szüleink, dr. Laposa József és Nóra időközben visszavonultak, a főbb feladatokat pedig mi – a második generáció - vettük át tőlük: Bence irányítja a birtok ügyeit, Zsófi készíti a borokat és intézi a marketinget, Lilla pedig a borok értékesítésével foglalkozik.

 

 

 

 

Rendezés: