Corte Adami borászat - borvalogatas.hu
Corte Adami
- A múlt -
Minden szőlősgazda arra a szemléletmódra törekszik, ami tökéletes összhangban van az anyatermészet ajándékával, vagyis azokkal a földekkel és szőlőkkel, amelyeket oly szeretettel gondoz. A Corte Adaminál ezek a természeti javak olyan kiváltság élvezetét nyújtják, amelyhez kevesen férhetnek hozzá.
Az Adami család nemzedékek óta szó szerint ápolja szenvedélyét az évente betakarított gyümölcsök, a szerető gonddal ápolt földek és az élet jó dolgai iránt, amelyek vitathatatlanul dédelgetett elemei ennek a családi birtoknak.
A család, bár régi, hagyományos értékekkel bír.
Ezért döntött úgy Angelo és Andrea 2004-ben, hogy a borszőlő beszállítói tevékenység mellett saját bort is készítenek, azzal a céllal, mint korábban: kiváló borok előállításával.
Az igazi, valódi borok, a borász szaktudásának tökéletes kifejezése, a föld rejtett kincse és a helyi szőlőültetvények hatalmas ismeretanyaga harmonikus egésszé konvergálnak, amely hűen tükrözi a Soave és Valpolicella bortermelés kifejező potenciálját.
- A jelen -
A cég 40 hektáros területén termő szőlőből ma teljes egészében bor készül, de csak egy részét szánják palackozásra.
Ennek egyszerű oka van: a kiválóság elérésének vágya.
Ezáltal egyre természetesebb, alacsony invazív módszerek alkalmazása, rövid metszés, fürtritkítás és a cég presztízsének folyamatos figyelése, növelése.
A virágos és gyümölcsös jegyek, az ásványosság, az illat és íz intenzitás hihetetlenül képes arra, hogy újra megkóstold a bort. Egyszerű módon a bor nemcsak az érzékszerveket elégíti ki, hanem a vidámság igazi nagykövetévé is válik.
- A jövő - Természetesen bíztató…
- A pince -
Ez nem csak egy munkahely: A természetre bízott és az ember keze által „szelídített” gondolatok, remények, álmok helye.
Itt összpontosul az összes borkészítési folyamat, a szőlőpréseléstől a palackok tárolásáig.
Pneumatikus prés a szőlő lágy préselésére, acéltartályok a borok erjesztésére, finomítására, francia fahordók klasszikus és 500 literes is, az érleléshez.
Mindezek közepette napi beavatkozások, szorgalmas ellenőrzések és szisztematikus tesztek kerülnek sorra, mert a bor olyan mint a gyerek, ha kiskorától neveljük ameddig felnő, biztos nem fog kellemetlen csalódást okozni.
A pince egyik külön területe a Valpolicella borok készítéséhez használt szőlő szárítására szolgál. Évente kb. 14 000 ládát helyeznek el ide, ládánként 5 kg szőlővel. Az ideális szárítási folyamat garantálása érdekében a helységet szellőző és páratartalom szabályozó rendszerrel szerelték fel.
A szinte vallásos csendbe burkolt föld alatti terület a borok érlelésére van fenntartva. Itt születnek és érlelődnek az aromák és illatok, fejlődnek a tanninok, a borok minden szerves összetevője összeáll (és tényleg sok van) a minőség meghatározásra és megerősítésre kerül.
Egy világ amely emberekből, kemény munkából, a föld iránti szeretetből, izzadságból, fagyos hőmérsékletből és rekkenő hőségből, türelemből áll.
- Területek -
Soave
Vulkáni vagy morénás tufa néhol agyagos altalajokon elterülő enyhén lejtős terület.
Ez a vidék minden bizonnyal az egyik legfontosabb terület a fehérborok készítése során országos szinten is.
Mérete alapján nem túl nagy, mindössze 10 000 hektárról van szó, amiből 6900 hektár tartozik DOC vagy DOCG besorolás alá. Ezen a területen 3000 borászat osztozik, mely a világon is az egyik legsűrűbbnek számít.
A Corte Adami egy fantasztikus egy tagból álló szőlőterülettel rendelkezik a borvidék történelmi csúcsán a Castelcerinóban.
Valpolicella
Az Adige és Lessinia közé zárt vidéken a világ legjelentősebb vörös borai készülnek és mintegy 45 km hosszan terül el a mára „történelmi” települések lábánál mint például: Marano, Fumane, Negrar, S. Ambrogio, San Pietro in Cariano, hogy csak néhány példát említsünk.
A Corte Adami területei az un. kibővített DOC területen taláhatók Valpantena mellet mely a vidék legkeletibb részén terül el.
A Mezzo Monte terület látja el a Corte Adamit három olyan bor elkészítéséhez szükséges szőlővel, melyek abszolút reprezentálják a helyi borkészítés hagyományait és történelmét: ezek a Valpolicella Superiore, Valpolicella Superiore Ripasso és az Amarone della Valpolicella.
- A szőlőültetvények -
Castelcerino szőlőültetvényiben a Garganega találja meg legjobb élőhelyét.
Valószínűleg már a római korban is ez fajta illetve elődje adta a környék leghíresebb és legértékesebb fehérborát.
A Garganega nincs egyedül, kíséri egy másik illusztris főszereplő, aki már egy ideje házastársként egészíti ki és fokozza sajátosságait, a Trebbiano di Soave. Őshonos szőlőfajta melyet már 1500 körüli feljegyzésekben is említenek, mára Trebbiano Veronese néven ismert.
A Valpolicellához használt Corvina, Corvinone és Rondinella tőkék már több mint 40 évesek.
Az öreg tőkékről származó szőlő mindig jobb minőséget és elegánsabb bort eredményez. Ehhez párosul még egy szigorú termesztési mód, melynek köszönhetően minden fajta a házasításokban is képes kifejezni sajátos karakterét és mindezt a terület hagyományos borkészítési módját követve.
Galéria
Corte Adami
2023
Corte Adami Pincészet