Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Balla Géza borok - borvalogatas.hu

 


Balla Géza - Ménes


Arad-hegyalja

Az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén a Ménesi borvidék, egy viszonylag keskeny sávban Erdélyben, Aradtól 20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez. A borvidék a Villány-Szekszárd vonal folytatásaként, az Alföld keleti végén kezdődő Erdélyi-középhegység délnyugati nyúlványa.

Hegyvidék

A 120 hektáros szőlőbirtokunk  80%-án kék, 20%-án fehér szőlőt termesztünk, pincészetünk 8000 hl-es tárolókapacitással rendelkezik. Filozófiánk szerint elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyezzük előtérbe. Legismertebb fehérborunk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, valamint a 2008-ban telepített Furmint. Vörösborok közül méltán népszerű a Kadarka, a Kékfrankos és 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka. A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon. Emellett természetesen világfajtákból, a fehérek közül Rajnai Rizlingből és Sauvignon Blancból, a vörösek közül pedig Cabernet Francból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból  is készítünk borokat, melyek gyakran házasításokban jelennek meg.

Szőlészetben a földközeli, alacsony kordonos művelést, komoly hozamkorlátozást alkalmazunk, hektáronkénti átlag hozam 50 – 70 mázsa. A 2009-ben bevezetett Sziklabor sorozatunk magasan fekvő, köves területekről, 40-50 mázsa/ha hozammal készülnek.  Borászatban a hagyományos módszereket ötvözzük modern technológiákkal, szem előtt tartva azt a filozófiát, hogy a borhoz nem adunk hozzá semmit és nem veszünk el belőle. A pincészetünk borai túlnyomórészt spontán, de hőmérsékletszabályozott erjesztéssel készülnek.

Fahordók

A fehérborokat és a rosét többnyire reduktívan készítjük melynek köszönhetően ezek nagy mértékben megőrzik frissességüket és gyümölcsösségüket. A must erjedése ellenőrzött hőmérsékleten megy végbe, max. 15 C°-on, az oxigén kizárásával 10000 l kóracél tartályokban. A spontán erjedés 2 - 3 hónap alatt fejeződik be, melyet stabilizálás és gyors, alacsony hőmérsékleten történő palackozás követ. Ezen könnyed borok további 2-3 hónapos palackos érlelést kapnak forgalomba kerülés előtt.

 

A vörösborainkat  a fehérborokhoz hasonlóan, tartályokban erjesztjük, ám ez esetben a tartályok vízszintes helyzetben vannak. Az erjedési hőmérséklet a vörösborainknál 25-29 C°, az erjedés kb. 14-17 napig tart. Préselés után a vörösborokat különböző kapacitású hordókban tároljuk, használjuk a kishordós érlelést 225 l és 500 l kishordókban, illetve az ászokhordós érlelést is. A hordós érlelés általában 1,5 - 2 évig tart, majd következik a palackozás és a 6-8 hónapos palack érlelés. A palackozott borok csak ezután kerülnek forgalomba.

Dr. Balla Géza a kolozsvári Kertészeti Egyetem Borászati részlegén szerzett mérnöki diplomát 1984-ben. Azóta a barackai Szőlészeti és Borászati Állami Gazdaság gyakornoki mérnöke, majd főborásza, valamint vezérigazgatója. 1999-ben megalapította saját szőlészeti-borászati vállalkozását a Wine Princess Kft-t. 2004-ben doktori címet szerzett borászatból a temesvári Agrártudományi Egyetemen. 2008-tól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv, valamint szakmai rovatok szerzője. 2004. óta a Magyar Bor Akadémia Tagja, és első határon túli magyar termelőként választotta a Pannon Bormíves Céh tagjai közé. 2018-ban elnyerte a Magyar Bor Akadémia által gondozott "Év Bortermelője Magyarországon" címet.

Dr. Balla Géza


Galéria


Balla Géza

2023

Balla Géza a Válogatás borszaküzletben.

Balla Géza

2023

Balla Géza válogatás

 

Termékeink


Rendezés: