Leírás és Paraméterek
A 2019-es évjáratban a sauvignon blanc szüretét a megszokott időszakban szeptember közepén kezdtük meg. A vegetáció során levelezést nem alkalmaztunk, így védtük a fürtöket a túlzott napsugárzástól, hogy a fajtajelleges illatok minél intenzívebben megmaradjanak. Az augusztusi melegek beindították az érést, és a cukor tartalom növekedése mellett a savtartalom is csökkeni kezdett. A szüreti időpont meghatározása nagy jelentősséggel bírt, hogy a megfelelő érettség mellett a savtartalom és az ízek is megfelelő koncentráltsággal legyenek jelen a szőlőben. A sauvignon blanc szüretét 2019 szeptember közepén kezdtük meg, majd még két ütemben szüreteltünk sauvignon blanct.
A kézi szüret 15 kg-os ládákba történt. A tőkénkénti 1,5-2 kg-os termést teljesen egészséges, érett állapotban, 19,5-es mustfokkal szüreteltük.
A kézi szüretet követően a szőlőt bogyóztuk és a cefrét egy éjszakán át áztattuk, majd préseltük. A kipréselt mustot ülepítettük és az ülepített mustot leszínelve fajélesztős beoltást követően kóracél tartályban erjesztettük 16-19 C-on. Az erjedés szabályozott hőmérsékleten, lassan és folyamatosan ment végbe. A különböző szüretekből készült sauvignon blancokat derítés és szűrés után házasítottuk.
Alkohol tartalom | 12,5% |
Borvidék | Etyek-Budai |
Jelleg | Száraz |
Kiszerelés | 0.75l |
Ország | Magyarország |
Szőlőfajta | Sauvignon Blanc |