Cantina San Donaci
A cég
A Cantina San Donaci, Salento egyik legrégebbi vállalata 1933-ban alakult, egy 12 tagú gazdálkodó csoport vállalkozói elképzelésének köszönhetően, akik megalapították a mai céget.
A kezdeti bizalmatlanság után az első alapító tagokhoz csatlakoztak más gazdálkodók is, akiket a sikerek meggyőztek a kezdeményezés életképességéről.
Az évek során a társaság meglehetősen nagy számú érdeklődőhöz jutott el, olyannyira, hogy manapság mintegy 300 partnerrel működik eggyütt.
A borászat egy pillanatig sem kételkedett a strukturális és technológiai korszerűsítés fontosságában és folyamatosan dolgoztak ezen tervek megvalósításán.
Folyamatossága és erős gyökerei miatt nagyban hozzájárult Salice Salentino agrártörténetéhez, és az olasz enológia mérvadó referenciapontjává vált.
A pince
A Cantina San Donaci ma rendkívül innovatív technológiákat alkalmaz, mely segít javítani a termékek amúgy is kiváló érzékszervi és minőségi jellemzőit, kiemelve azok jellegzetes ízét és zamatát. Ami azonban legjobban megkülönbözteti a legjobb boraikat, az a tölgyfahordókban való pótolhatatlan érlelés, amely mindennél jobban, finomítva az ízüket, javítja kiváló minőségüket.
A legmodernebb borászatiberendezésekkel felszerelt Cantina San Donaci elkötelezetten dolgozik a borkészítés minden egyes részének minőségi javításán.
Az agronómusok munkája arra irányul, hogy ellenőrizze a tagokat az ültetni kívánt fajták és a termesztési technika megválasztása során, tanácsot adjon nekik, és irányítsa őket a metszés és az agronómiai munkák terén. Csak egészséges és minőségi szőlő adhat minőségi bort: ezeken az alapokon a Cantina San Donaci a beérkező szőlő gondos elemzésével és a nyereségnek a szállított szőlő minőségével arányos elosztásával jutalmazza tagjainak munkáját.
A szőlőültetvények
A társaság Salice Salentino történelmi helyén, a legjobb területeken helyezkedik el, mintegy 320 hektáron.
A szőlőültetvényeket meszes-agyagos teraszokon művelik, amelyek jól alkalmazhatóak meleg és száraz éghajlatra.
Természetesen a vállalat elkötelezett az ősi eredetű apulia művelés megóvása mellett. Ez egy olyan művelési forma, amely szorosan kapcsolódik a mediterrán régiók szőlészeti hagyományaihoz, és amelyet a növény korlátozott fejlődése és a rügyek korlátozott terhelése jellemez.